Wednesday, December 9, 2009

Roti Arab II

Ni sebenarnyer menu brakfast semalam..tp xsempat entry..terus je keluar berjalan sampai ke malam. Dah malam letih pun xsempat entry..hihi byk alasan. Okey resepi asal ni dr sofinar my resepi. Ni kali ke 2 emi buat tapi sebab nk cepat punya pasal xsempat tunggu 1 jam dan goreng tu yg kurang kemBOng tu..ape la janji dpt mkn n sedap jer bile cicah kari ikan tu. Resepi emi dah tepek b4 this leh klik sini yer Roti Arab. dan yg ni emi letak resepi 1/2 adunan leh dpt dlm 8-9 biji..mari merotiiee~haha

Bahan-bahan (8-9 biji)
Bahan-bahan ( 4 org makan )
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar gula
150 ml air suam
3 g yis
250g tpg gandum

Cara-cara

•Mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
•Tepung di gaul dengan yis
•Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
•Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji .Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
•Panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
•Sedap dimakan bersama kari ikan, ayam atau daging.


2 comments:

Watierman said...

Sedap...Akak pun selalu guna resepi ni....senang! Makan dengan kari sardin pun sedap!!!!!

emilia said...

tul tu kak wati senang n sedap je kan..kari sardin?wallah mmg sedap kak tp stok sardinnyer dah illek la..