Thursday, February 18, 2010

Bendi Goreng Kicap

Salam kembali semua..2hri ni xsempat nak mengentry, hb guna tuk present papernyer(final). Alhamdulillah semuanya selesai pasni leh la pulun mengemas pulak yer..mm tinggal 1bln lbih je lagi mase tuk menikmati hidup di Japan ni..okey2..tu cite lenkli ekk..post hrni menu lepas2 baru teringat nak letak..simple jer..tpi ade kelainannyer bila msk bendi style gini..suke bila krup krap krup krap tu..
Bahan-bahan
Bendi dipotong nipis-jgn terlalu awal potong nanti berlendir
1/4labu bawang besar-dimayang
2biji bawang putih-dimayang
1biji cili merah-dimayang
kicap
air
garam dan gula secukupnya

Cara-cara
  • Panaskan minyak. Tumis bawang2 hingga naik bau.
  • Masukkan kicap dan sedikit air.
  • Bila mendidih masukkan bendi. Jangan masak terlalu lama.
  • Masukkan cili dan perasakan dengan garam serta gula.
  • Angkat dan sedia tuk dimakan bersama nasi dan lauk-lauk sampingan.

3 comments:

norlin said...

mesti sedihkan emy nak tinggalkan bumi jepun ni...tenang tenteram ja kat sini, rasa bebas walaupun bukan di negara ssendiri...

emilia said...

betul3x..mm xpuass rase kjp je.

Kamalia said...

emi dah nk blik dah ke?saya br je mulakn khdpn kat sini..ei..bestnye,hubby dah hbs:D..hubby saya pulak skang ni tgh busy sgt2..nasib baik dah biasa:-)