Sunday, February 21, 2010

Popiah Goreng Special

Hari ahad yg cerah dan ceria..buat ape hujung2 minggu ni?Kami ni dok umah jer ptg kang bru keluar ade mjlis pot luck sikit. Pagi ni breakfast popiah, jumaat hrtu da beli kulit kes terliur tgk popiah ros la ni hihi. hrni dpt gk mkn. Emi selalu buat popiah style gini..dah pernh post b4 ni tp emi salin blik yer..

Bahan2
10 helai kulit popia
1/4 kubis-diracik halus
1/4 batang lobak-diracik halus
1 keping daging burger/daging cincang- emi guna dgg ayam
sedikit perasa ayam
sedikit tepung yg dilarutkan dgn sikit air-sebagai gam
air dan garam
minyak untuk menggoreng

Cara2
  • Panaskan minyak dan goreng seketika dgg ayam. Bila da sedikit garing masukkan kiub ayam, lobak dan kubis dengan sedikit air dan garam.
  • Masak hingga lembut. Angkat dan tapis supaya airnyer tos. Simpan air ini untuk sos. Sejukkan.
  • Masukkan sedikit inti ke dalam kulit popia dan gulung. Gamkan dengan bancuhan tepung tadi. Buat sehingga habis.
  • Goreng popiah hingga keperangan.Angkat dan toskan minyak.
  • Sos*sos cili + air tapisan tadi + cuka ikut kepekatan yg disukai, Kacau rata. Siap

8 comments:

norlin said...

rangup je nampak...hari tu noli pernah nak buat popia...sebabb tgk blog emi,,,tapi silap beli kulit popia....tu kulit untuk benda lain...emi beli kulit popia yg macammana ya...

♥LOVE2COOK♥ said...

Emi, Love betul2 terliur tgk popiah U ni tau! Dah lama tak buat...kena beli lagi kulit popiah nampaknya! :)

emilia said...

to norlin..emi beli yg mmg tuk popiah punye nnti emi amik gmbr send kt norli yer..

to love hihi..beli2 cpt2 buat nnti jemput mkn yer

ijan said...

Bestnye kalau dapat beli kulit popia nie... teringin jugak nak makan popia rangup gini.

mirza said...

k.emi bli kulit popia ktne?
lmenye xmkn popia(kulit popia..hehe)

emilia said...

mirza..bli kt frozen

mirza said...

oo.dh bole mkn ek?
dlu ade sake..

emilia said...

yg ni boleh mirza

Animated  Sparkly Love Heart