Friday, February 12, 2010

Chinjaorosu

Menu lunch hrni..masakan dr korea..b4 ni sllu tgk lauk ni kt tv.hehe rncgn kanak2 kt NHK. ingtkan mskan jopun rupenyer dr korea..xpela tu dekat je pun jiran2 je tu..tapinyer hb xsuke pulak sbb mmg xgemar dgn piman tu..xpla mkn 1org2 je la...ade spe nk join x?nk hulur pinggan ni..resepi tgk kat umah k.hana lagi..hehe suke msuk umh kakak ku yg 1org ni..(promote xbergji ni)hehe jom tgk resepi..mintak ijin copy ye..

Bahan-bahan
•300g daging batang pinang- hiris btg mancis
•3 biji piman hijau @ lada benggala - hiris btg mancis
•80g rebung rebus - hiris btg mancis (tuko ngan carrot)
•1 inci halia - parut
•serbuk lada putih
•1 sudu besar tepung katakuriko (bleh ganti tpg jagung)
•lada hitam - tambah
•2 sudu besar sos tiram
•minyak utk menumis

Cara-cara

•Satukan lada sulah, halia, garam dan tepung katakuriko ke dalam mangkuk daging. Gaul sebati.
•Panaskan minyak. Masukkan daging tadi dan balik2kan agar masak rata.
•Masukkan rebung. Gaul lagi. Masukkan lada hitam, sos tiram dan sedikit air jika perlu. (hana tk masukkan air. masak kering)
•Last skali masukkan piman. kacau rata. piman tk perlu msk lama. Matikan api.
•Siap dihidang. Enak dimakan panas2


3 comments:

Kak Adi said...

Emi, kalau akak tak salah, Chinjaorosu to masakan China. hehe. Kat Jepun agak popular juga. :)

emilia said...

oo yke k.adi..hehe salah lagi..tenkiu k.adi bg tau..:)

norlin said...

sedap..boleh cub ananti ni