Tuesday, February 2, 2010

Carrot Cup Cake (CCC)

Salam semua..lamenyer rase xbuat cupcake atau muffin. Memandangkan stok karot yg agak banyak dlm pti ais tu dan keinginan nk ghase carrot cake ni so hrni plan gak buat. Mmg best la kombinasi CCC ni dgn frosting cream cheese tu. Bg yang belum mencuba bolela mencuba yer..insyaallah xmenghampakan. tp bergantung gak la kat tekak msg2. Bg emi yg bru 1st time ghase carrot cake ni mmg sedap la. Kredit to Mr Mat Gebu atas resepinye..tp resepi ni emi copy dr umah k.hana..thnk you to both of u..mintak izin CnP resepinyer yer

Bahan-bahan
125 g mentega
2/4 cawan gula halus - klu tk suka manis leh kurangkan ye
1/4 cawan gula perang (brown sugar)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri-emi guna tepung biasa + 1sk baking pwder
2 biji telur gred A
1/2 cawan whipping cream (kalau tak de boleh ganti dgn susu cair)
1 camca teh esen vanilla
3/4 cawan parutan lobak merah
1 genggam isi kacang pistachio, cincang kasar (jika suka) - emi tk letak

Cara-cara

1.Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser loaf tin berukuran (9 x 4 x 3.5) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas minyak tadi. Ambil 2 camca besar tepung dalam resipi tadi dan gaul dengan lobak parut hingga rata. Ketepikan.

2.Putar mentega bersama gula halus dan gula perang hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga kembang dan gebu. Pada kelajuan sederhana, masukkan esen vanilla diikuti terpung berselang seli dengan whipping cream (atau susu cair), hingga habis, kacau rata.

3.Tambah lobak merah dan cincangan kacang pistachio. Gaul sebati. Tuang dalam tin tadi dan bakar 1 jam atau hingga masak. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengahnya, jika lidi tadi keluar bersih, tandanya kek anda telah masak.

4.Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaring sebelum dipotong. Sesuai untuk minum petang.

5.Note: klu wat cupcake, turunkan suhu 160 agar tidak membumbung kek tuh!

Untuk Frosting CreamCheese
125g creamcheese
60g butter
60g gula - leh kurangkan
sesudu kecil jus lemon - optional

> Pukul semua bhn hingga lembut dan gebu! sapukan ke atas carrot cupcake. kalau tak habih, bleh wat krim apa2 jenis swiss roll cake
cupcakeku berposing..hehe

versi cake pun ade..

7 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Ini belum sampai seru..sebab sebut carrot nanti anak2 tak nak...tapi dia orang suka carrot mentah...pelik kan?

ain said...

my fav!! cantik cc emy!!!

emilia said...

k.wati..try la mne tau ank2 suke..

k.ain..fav yer meh la kita ptg kek tu sm2 mkn sm2 nk..emi ni pun jakun gk bru 1st time nk mkn..hee

♥LOVE2COOK♥ said...

Alamak, cantiknya ur ccc tuh Emi!!! Pls pass me some! ;)

emilia said...

seketui tuk love..;)

ijan said...

Salam Emi,
Cantik nye cupcakes emi... sweet je kaler Emi pilih tue... hiasan pun cantik cantik. Meh nak potong nk bawak pegi sekolah cikit.hehehe

emilia said...

wslm k.ijan..iks xdela cntik pun..bru nk bljr2 cntik kn gmbr..suke tgk blog k.ijan tu..msih menuntut ilmu ni..nk 2 potong tuk gi skol ye