Tuesday, February 16, 2010

Soft Apple Roll

Entry lagi hrni, buat roti tuk minum ptg pulak. Lame da bertapanya buah epal ni dlm frige, pk2 nk msk ape la yer..manis epal ni. Nak mkn gitu jer dan sllu sgt so godek2 gobok k.noreen ni terjumpala resepi rti epal ni tuk keterangan lanjut resepi n step2 membuatnyer sila la ke blog beliau yer lh klik sini Soft Apple Roll. Cumanya emi edit sikit ikut citarasa..mintak izin CnP yer resepinyer k.noreen tuk rujukan akan dtg..emi buat 2versi roll dan roll bun leh tgk step dibwh.

Bahan-bahan:
160gm tepung roti
40gm tepung kek
6gm (1 1/2 camt) instant yeast
40gm gula pasir
2gm garam
10gm susu tepung -emi xletak
10gm unsalted butter
1 biji telur
80gm air -emi guna susu segar

egg wash - campuran 1 biji telur & 2 camt air -xletak

Bahan2 inti:
230gm apple (dalam 2 biji) - dikupas kulit dan potong kecil(emi guna 1biji epal besar je)
50gm gula pasir -emi kurangkan jdi 40gm je
1 camt jus lemon
100ml air
1/2 camt esen vanila

emi tambah sikit pewarna epal/hijau kat doh n inti

icing glaze - gula aising, air -xletak dah manis glis dgn butter je

Cara-cara


  • Untuk inti: masukkan semua bahan ke dalam mangkuk tahan panas
  • masak dengan api sederhana panas sehingga apple menjadi lembut dan gula larut dan menjadi pekat
  • angkat dan biarkan sejuk untuk roti: masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
  • tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM
  • kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • untuk bentuk roll:bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan selama 10-15 min (gmbr 1)
  • ambil doh tadi dan canaikan. potong deng pisau seperti (gambar 2)
  • potong hujungnya sikit.letak inti apple tadi ke atas doh (gambar 3)
  • kemudian gulungkan (gambar 4) penaikkan lagi 2kli gnda.

  • bentuk roll bun:bentukkan doh bulat dan rehatkan sbnr.(gambar 1)
  • ambil doh tadi dan canaikan memanjang dan letak inti seperti (gambar 2)
  • setelah itu potongkan kepada 5 bahagian (gambar 3)
  • susunkan ke dalam springform pan yang telah digriskan terlebih dahulu (gambar 4)
  • biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam (gambar 5)
  • jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
  • apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
  • bakar pada suhu 180C selama 25 min atau sehingga masak dan keperangan
    keluarkan dari oven dan glis butter (gambar 6)
  • enak dimakan untuk minuman petang
  • note: selepas 4 hari roti nie masih lagi lembut dan basic doh untuk resepi nie boleh digunakan untuk untuk ape2 resepi pun kerana kelembutan texturenya

6 comments:

Kak Ijan said...

Makin lama makin cantik gambar2 Emi amik. Suke la bekas putih belakang apple roll tue. Cute je bentuk dia.
Kak Ijan teringin gak nak meroti best2 macam ni tp bila pikir nk beli BM asik sangkut je.takut tak berapa guna.nk uli kang keras pulak loti ai.hehe...alasan :D

emilia said...

xdela k.ijan saye budak bru belaja..klo da ade BM ni msti rhjin nyer k.ijan nk meroti tah2 trs bukak bakery kt kuopio tu :)

♥LOVE2COOK♥ said...

Emi pandai baking lorrrr!!! Cantik je..nak sikit...hehehe! ;)

Emi, silakan ambik award dari love ye ;)

jaja said...

cantiknye roti nie...nmpk sedap...

norlin said...

cantiknya emi roti ni geramnya tgk....nampak sedap ja...ni teringin nak cuba ni...hihi

emilia said...

to love..nnti award tu emi ltk kt side bar yer..

to jaja..wahh hja pun ade blog yerr..bru tau..

to norlin..cuba2 tp kurgkn gula sikit kot emi rse msih mnis rti ni walaupun da kurgkn tu