Saturday, February 6, 2010

Chicken Chop & Black Paper Souce

Ohaiyou~slmt berhujung minggu semua..da bosan da tgk kacang tu je ke?hehe ..jom layan menu kitaorg mlm tdi. Wat menu speciel2 sikit ala2 western.Srnok bile b da abis selesai kje ni..so yg nak msk sedap2 je leh mkn sme2 dgn hti yg girang hehe..siang tu dala berjalan sakan, berpicnik tepi laut la (mkn dlm kete jer tp ngadap laut..picnik versi winter..ngeh2x). Kebetulan semalam jumpe 1kedai bru buka ni jual ayam halal yg agk murah so bykkala smbar brg2 kat situ..balik trs buat chicken chop ni.tapi pergelangan tgn kanan ni skit pulak..xtau la sbb ape..tp xleh nk buat aktiviti angk plastik berat,memotong dan yg nk tekan2 la..so masakla mne yg boleh jer..tp part buat coleslaw tu b la yg potong. Tggu balik slt isyak pastu mintak b cincang. Lgi pun B mmg exped bab2 cincang ni(puji betul ni...hihi thnks b) so settle sume kami berdinner smpi tgk cite ponyo2x hehe..b suke betul dgn rase sos blackpaperni (b4 this B xmkn sgt klo sos blck paper)thnks tu k.hanieliza atas resepi sos lada hitam yg mavelus ni.. ni copy dr umah k.hana dan resepi chicken chop dan coleslaw tu leh klik SINI dan SINI

Bahan-bahan sos lada hitam

•1 labu bawang besar - potong dadu -emi blend je
•4 - 5 sudu besar lada hitam - kisar halus (emi ltk 2 sb. jek)
•2 sb. sos tomato
•2 sb. kicap pekat (emi guna sos tiram)
•1 cawan air rebusan ayam/daging/serbuk pati (emi guna pati ayam)
•1 sb. tepung jagung ) dibancuh
•1/2 cawan air ) bersama
•2 sb. susu cair (emiguna fresh milk je)
•1 sb. butter untuk tumis
•garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara

1.Panaskan butter dan tumis bawang besar sampai layu.
2.Masukkan air rebusan/serbuk pati yang dibancuh dengan 1 cawan air.
3.Masak hingga kuah agak pekat, masukkan sos tomato, lada hitam, kicap dan tepung jagung. Kacau dan masak hingga agak pekat sikit.
4.Masukkan susu cair, kacau rata.
5.Perasakan dengan garam dan gula.

set of chicken chop..

jom makan..

3 comments:

ain said...

yummyy...yummyyyy...yummmyyyyy!!!

♥LOVE2COOK♥ said...

Haishhh, it's been quite some time since my hubby cooked for Love chicken chops/steaks...;)

Emi, pass me some pls!

indahhouse said...

salam emi,
ni yang buat teringin nak makan chocken chop nih. tapi tumpang makan kat sini dulu tau. hihi