Tuesday, February 23, 2010

Chocolate Roll

Yatta..hehe berjaya juga meroti hari ni. Ingat nak buat inti kacang merah tp leceh pulak nak masak intinyer tu so buat je la versi cekelat ni. klo nk gnti dgn hotdog pun bole. Idea bentuk roti ni tgk dr blog kak noreen. Cantik2 rotinyer tu yg teringin nak try.. okey jom minum ptg masih pns ni..iman da 2 ketui ni..cpt..


BAHAN-BAHANNYA :-)
190 g tepung roti (high protein flour)
50 g gula halus
2 g garam halus
6 g instant yeast
1/2 camca teh bread improver
1 kuning telur
50 g susu segar
60 g "water roux" (resipi di bawah)*
30 g mentega



inti: emi guna krim cokelat

BAHAN "WATER ROUX"
50 g tepung gandum*
250 ml air*(*disatukan, kacau rata dan jerang dengan api kecil sambil dikacau selalu hingga adunan bertukar menjadi seakan2 berkanji. Matikan api, sejukkan. Guna seperti yang disyorkan dalam resipi. Selebihnya ditutup dengan plastik cling dan simpan dalam peti sejuk. Boleh tahan 3 hari...rupa "water roux" seperti gambar di bawah).

Cara-cara:

  • Satukan semua bahan di atas kecuali mentega, gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat adunan yang lembut dan anjal (kurang lebih 20 - 25 minit), kemudian alih adunan ke dalam bekas dan tutup dengan plastic, biar kan 1 jam hingga adunan kembang.
  • KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan ke dalam bread maker, pilih setting untuk "doh" dan tekan "on". Biar hingga siap, dari proses mengadun, menguli dan memerap mengambil masa 1 jam 30 minit....(ikut BM memasing yeaa).
  • Keluarkan adunan, uli sekejap untuk membuang udara, biarkan 10 minit. Bagi2 adunan ke beberapa bahagian yang beratnya setiap satu 45g. Sediakan tin yang telah disapu dengan sedikit mentega.
  • Ambil 1bahagian dan leperkan seperti gambar 1. letak inti dan gulung seperti gambar 3.
  • Potong hujung yang lagi satu dengan pisau seperti gambar 2. Lipat jalur2 seperti gambar 4. Buat sehingga habis.
  • Biarkan doh naik 2 kali ganda.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 - 30 minit, bergantung pada oven masing2.
  • Sapu mentega pada permukaan roti sejurus keluar dari oven.
  • Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang....

4 comments:

kak ijan said...

Bestnye roti!!! buat sendiri macam2 ini boleh bubuh ni Emi... kak ijan main beli roti frozen lagi kat sini.haha..

emilia said...

hehe xpe2 makin bz k.ijan nnti klo asyik buat rti jer..hihi cukupla dgn kek2 k.ijan yg cun melecun tu :)

Watierman, rmanbkr said...

Alahai ada ulat gonggok yg comel lak kan sini...mengoda jugak ni!

emilia said...

hehe ult gonggok montokss tu k.watie

Animated  Sparkly Love Heart