Monday, February 22, 2010

Ikan Bakar & Air Asam

Menu ala2 diet gitu ..ikan bakar dengan air asam dengan sayur goreng.tu je menu lunch kami hrni. janji kenyang. bila mkan ikan bakar ni mesti ingt kat family. klo kumpul ramai2 mesti abh gi cri ikan terubuk beso pastu adik lak bakar. makan ramai2 best betul bila silang2 tangan tu..meriah nyer rase..bile pk bnda2 gini la rase xsbr nk blik msia..hehe vekey ni resepi air asam cara bondaku tercinta..rindu air tgn mama la..
Bahan-bahan
1cawan air asam jawa
1/2 labu bawang besar hiris
1-2biji tomato -potong dadu (xltk xde stok)
10biji cili api kampung-potong kecil
1inci belacan bakar
sedikit cili sos
sedikit kicap
sedikit gula
perahan limau kasturi-emi xde

Cara-cara
  • Masukkan semua bahan-bahan dlm mangkuk dan gaul sekata agar semuanya larut sebati.
  • Pekatkan dengan sos cili dan kicap utk warnakan sedikit gelap.
  • Perahkan limau kasturi..sedia tuk dimakan bersama ikan bakar.

7 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Emi...
Wahhhh sedapnya ikan bakar ni....
Dan Dah lama tak bersinggah sini..sekali datang, wowwwww...cantiknya background baru ni.....sukeeeeee.....

ain said...

sedapnya ikan bakar cicah air asam. terliur dah!!

emilia said...

to sue..hihi sje tuk mood baru..

to k.ain jom mkn sm2 ade lg ni buat tuk dinner

ijan said...

Kalau ikan terubuk memang sedppp kan.. makan ramai2 lagi la.
kak ijan teringat pernah makan ikan terubuk ngan adik beradik kt kampung, abang no 2 kak ijan tiba2 je... 'fuh!sedap benar ikan teberuk neh'.. hahaha... tersembur bapak ai dok kunyah nasi kat sebelah. aparaaa... hahahaha

emilia said...

hihi lawak tul..tp betul mkn rmi2 srnk kn

ザ-sylver-shooter said...

ikan ni akak bakar kat dlm stove yg tengah2 tu yek?

emilia said...

yup

Animated  Sparkly Love Heart