Wednesday, January 13, 2010

Ur the one Iman..Im lose...

Slm semua..lme da xbersiaran..bukan x msk cuma xsempat nk mngentry..insyaAllah klo ade mse free2 nnti emi update menu2 yg emi dah buat beberapa hrni..xbyk ade la sikit2. Entry hrni sebenarnyer nk cite sikit ttg iman. Emi ingt nk berhentikan breastfeeding memandangkan iman yg dah semakin besar.

Mase hri pertama percubaan tu modal alasan emi kate e-tai (sakit)mmg 1hari die xnenen sebab kesiankan ibunye. Tapi mmg kesian la time tdo die tutup mulut ngs pelahan2 smbil tgk emi. Nmpk sgt die nk, tp kawal diri sebab kesiankan emi..Ibu itai?ibu itai?iman tnye..Sampaikan tido pun mengair air matanyer.. yg menjadi agak susahnyer lagi sebab iman xminum botol just minum dlm cwn yg sedut tu je. Tu yg jdi susah bile nk tdo. Tapi bila time mlm..fuhh mmg betul2 uji kesabaran. Iman da xdpt kawal lagi rase nk nyusunyer tu..ngamuk2 ..ade kot 2jam emi memujuk, dodoi dan usp2 dia. Bg cawan pun die campak. Mmm xpernh tgk die marah sakan gitu.. last2 bru tdo. Tapi bila jga tgh malam cmtu juga marahnyer..last2 emi bg jugak la..sebab emi pun da xthn bengkak da walaupun dah byk perah buang. (syg rse bile tgk susu tu terbuang gitu). Tapi bila siangnyer iman ok. xmintak susu pun lagi.

Hari kedua dgn modall alasan yg lain pulak..hb xbekenan alasan sakit tu..nnti skit betul2 nnti..alasan kali ni dgn kopi n kicap. habis bau kopi n kicap badan. B4 tdo tu da bg iman kenyang betul2 Alhamdulillah mase nk tdo tu ok da leh tdo sendri tp bgn tgh mlm mmg ngamuk balik. Siap suruh basuh kicap n kopi2 tu.. Iman seperti memujuk2 nak kan nenen..sepanjang mlm tu tdonyer memang xlena..dlm tdo pun teresak2..naluri keibuan emi mmg da xdpt nk kawal lagi..emi bg juga..dan iman seperti lepaskan gian..menyusu sepuasnyer...Ya Allah rase bersalahnyer sgt2..Mengalir air mata...mmm bialaa iman nk nyusu..klo x iman seksa ibu pun seksa gk..ape hikmah yg dpt kn?bukan iman yg xkuat dlm hal ni tp ibu yg xkuat :( .."emosional"org kate klo nyusu lame2 budak xpndai berdikari. Xpela..ibu SURRENDER!..susu ibu pun msih byk..Harap smpi mse nnti iman sendri la rase nk berhenti..HOPE SO~

12 comments:

Zulita Saad said...

Salam..

La sedihnyer cerita.. Pandai Iman kan?? tau kata sakit terus tak nak menyusu.. Bijak betul..

Kak Ita tak tau la tentang susu badan nie tapi kalau susu botol, dulu akak bubuh benda yang pahit2.. biar dier rasa tak sedap.. jadi dier tak nak la..

Nasuha berhenti susu botol masa umur 2 tahun.. tapi badan memang susut la..

Tapi lepas tu akak bagi Appeton, tak naik2 gak.. tak sekarang waduh semangat...

Cuba la pelan2.. jgn berhenti terus,kalau dier tak kisah berenggang susu hari siang, mulakan dengan siang dulu.. at least siang leh minum susu cawan.. malam bagi..

Chewah pandai2 jer Akak nie, kan bukan apa akak memang suka share this type of thing.. based from pengalaman dan pengajaran dari orang tua2 la..

Harap2 boleh guna..

emilia said...

thanks k.ita..mmg sgt2 perlu pngalaman dan nasihat dr yg berpengalaman skrg ni.. insyaallah emi try buat sikit2..

sape yg nk share pnglman n nasihat amat di alu2kn..mga petua tu mnjadi pnduan buat emi

hana said...

syiannyer iman...tkpe emi.. mmg susah buat permulaan.. nnti lama2 dier akan lali... ganbatte er! akak tadak pengalaman ltk mcm2..cume kene tinggal jerk sbb akak sambung study setahun. terus dier luper nenen mak dier! hihihi

emilia said...

tula rmi gk dgr cara mudah nk pisah bila kena tgl..mne nk pi merantauu ni hehe..thnks k.hana

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam emi..dulu anak k.atie umo 41/2tahun masih menyusu badan lg..tp mmg ssh nk pisahkn susu ngan anak k.atie tue.Lastly,k.atie buat2 potong apple,pastu masa dia mintak susu,k.atie ckp memek ibu brdarah kena pisau xleh memek!sian dia..siangnya mmg dia x nyusu la...mlm2 mulutnya cari memex,k.atie sian..bg la!pastu siang2 lansung x nyusu hingga ke mlm..Alhamdllh tp asyik cium memex dr luar baju aje la..tu sbb manja sampai skrg nie....

emilia said...

uikkss smpi 4 1/2 thun?wah..hebat..tula klo nyusu bdn ni ank insyaAllah rpt dgn ibu kn..

blogresipi.com said...

Alahai Emi... kite lak emosional bace cite iman neh.. sedihnye kalau anak nangis sebab kite tak bagi susu kan... mesti tak sampai hati... :( memang mencabar tue.

emilia said...

betul tu k.ijan..naluri ibu mne xtersentuh kan..so skrg emi bg je. cuma dah nmpk kurangnyer. bia iman sendri yg tentukan sme ade nk atau tidak..

norlin said...

la sedihla pulak baca post emi kali ni...
takpa emi slow slow....boleh cuba siang ja dulu pisahkan susu....lama lama nanti mungkin dia dah ok, sebab mungkin bila dah jrg menyusu, susu badan akan berkurangan...nanti bila dia minum susu , susu kurang dia akan rasa tak puas...dan lama lama dia sendiri yg akan stop....
noli dulu pun kalau tak sebab pegi indon seminggu rasanya susah jugak lepas
kesian memang kesian....tapi tak blh paksa, sebab penyusuan ni melibatkan emosi anak dan ibu....
yang penting anak sihat.....soal tak boleh berdikari kalau tak lepas susu, rasanya tak betul kot....tu semua bergantung pada persekitaran dan tahap budak tu sendiri...setiap kanak kanak berbeza cepat lambat untuk buat apa apa pun....ok emi take care and gambatte

emilia said...

thanks noly..betul ckp noly tu..bila tgk 2-3hrini imn kug ssu n bila nmpk dia ssu pun xpuas mybe ssu pun mkin sikit. insyaallah emi buat slow2 n xpksa imn bnti lgi. iman pun Allhamdulillah sepanjg emi susukn jrg sakit/demam rsau gk klo bnti nnti.thnks noly ats nsht tu..

...me... said...

sedih bace post emi kali nie..sian iman..tak per la emi..akak rs truskan je susu kan iman..sampai mase nant iman akan tak nak susu ibu die kot..mimi dulu die sendiri yg tak nak susu mama die..

emilia said...

tula k.syida srba slh gk emi mse tu.so emi skrg buat kptsan trskn je smpi imn bnti sndri..insyaallah~