Nak pelbagaikan masakan leh cuba pai ayam berkeju ni. Mmg mengenyangkan. Emi buat tuk lunch tdi refer majalah SEDAP bil 16 yg angkut dr Msia dulu. Resepi asal guna inti bawang dgn keju je tp emi kasi tukar gnti ayam n kentang. So bg sape2 yg nk mencuba leh refer sini yer emi salin dr mjlah tu dan sikit hasil peng editan emi..
Bahan kulit
75gm marjerin
150gm tepung gandum
Bahan kulit
75gm marjerin
150gm tepung gandum
1/4 sk garam
1/2sb air
Bahan inti
2sb marjerin
2sb marjerin
2biji kentang-potong dadu
200gm daging ayam-potong kecil2
1/4labu bawang besar-dipotong dadu
250ml susu-kurangkan jika perlu
50gm keju parut-kurangkan jika perlu
1sb tepung gandum
1sb serbuk lada hitam
garam dan gula secukupnya
Bahan sapuan
kuning telur
Cara-cara
- Lapisan kulit: Kacau rata bahan2 kulit. Leperkan di acuan pai yg disapu marjerin dan cucuk2 dgn garfu.
- Bakar selama 15minit 170drjah sehingga setengah masak.
- Inti: Panaskan marjerin dan tumis bawang hingga naik aroma.
- Masukkan ayam dan juga kentang. Tuangkan susu dan kacau hingga masak.
- Kemuadian masukkan keju parut, bancuhan tepung, serbuk lada hitam dan perasakan dengan garam dan gula. Kacau rata.
- Tuang atas lapisan kulit tadi dan tutup dengan baki lapisan kulit tadi.
- Sapukan dgn bahan sapuan.
- Bakar selama 30 minit dgn suhu ketuhar 170 drjah atau hingga keperangan.
- p/s: jgn leperkan kulit hingga nipis utk elakkan dari kulit mudah hancur.
- Slmt mencuba.
4 comments:
Habis ke mkn berdua ni??? klu x abis, pos ke nagoya sket!!
hihi tgl saki baki jer..nk pos gk ker?:)
Dah cantik dah kulit pai emi tue.. kuning elok je... kak ijan malas nk wat sendiri.selalu beli yg ready made je kulit pai tuh.ehehe..
re: Mikael dah 7.2 kg dah sekarang. Memang semangat :)
kulit je warnanyer okla tp xrate la k.ijn..tmpal2 lg tu..wahh tul2 semngat tu..pasni dah leh mkn pejl lgi smngt ni :)
Post a Comment