Monday, January 25, 2010

Mushroom Soup & Bread

Menu ringkas tuk minum ptg hrni. Tiba2 tgh dok tenung2 siling teringat cendawan balance hrtu yg xguna lg dok bertapa dlm frige. So plan buat Sup cendawan ni buat setgh je dr resepi.. Sup cendawan ni buat makan dgn roti kosong tu (kalo ade garlic bread ni ttu lbih sedaPP ni..)mkn ber2jer dgn iman,nnti klo ade lgi kita tgl kn tuk ayh yer..klo xde?hihi.Vokey2..Resepi asal oleh Minami san dr my resepi tp ni CnP dr umah ijayuji , k.ika nun di Siam itew. Wahh srnknyer dpt jmpe akak2 blog tu:) okey2 mintak izin salin n lekat kat sini yer. Tenkiu tuk akak ber2..jemput la mkn skli..

Bahan-bahan ( 6 org )
•1 keping dada ayam
•1500 ml air
•500 ml susu segar(susu kotak)
•1 ketul kiub ayam
•1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)-emi guna cendawan shimeji
•garam
•secubit ajinomoto
•1 cawan tepung gandum


Cara-cara

1.potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
2.masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
3.masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.

3 comments:

Ijan said...

Aih, tak mau jemput orang lain makan ke emi? nak jugak.hehehe

ain said...

anak2 akak suka mushroom soup.tp akak tak pernah buat homemade mushroom soup. normally we all guna cimpball readymade mushroom soup je. sonang..hehe

emilia said...

k.ijan..jemputla buat brkfst lk ni..xcukup rti siap gi beli lg pg td hihi..

k.ain, kt sini kne la buat sndri. nasibla xssh mne dpt gk la merasa

Animated  Sparkly Love Heart