Monday, January 4, 2010

Orange Bread

Selamat ptg semua..sini dah mlm da..bukan minum ptg lgi ni, minum mlm. dinner lmbt sikit la nnti ekk b. jom mkn roti jom..ni kes nk abih kn stok buah oren yg byk tula. Buah tgn dr Ehime oleh Mr Sone hrtu. tu yg asyik buat resepi2 orenN2 jer..hihi jgn bosan ye. Bagi pengemar roti dan oren bolehla try resepi ni..emi try n error jer tp alhamdulillahla hasilnyer lembut dan xmanis sgt..resepinyer adalah seperti berikut..

Bahan-bahan
250gram tepung roti
1 1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar marjerin/butter/shortening
1 sudu kecil parutan kulit limau
2 sudu besar gula
125ml susu segar

25ml jus limau
2 sudu besar water roux
1/2 sudu kecil garam

resepi Water Roux boleh tgk sini..
(resepi asal oleh MamaFami`s spicen n splendour)tenkiu Mama.
bahan-bahan:
25 gram tepung gandum
125 ml air

Caranya

  • Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan. Sejukkan sebelum guna. kalau nk buat water roux ni byk buat dlm nisbah tepung:air 1:5. Boleh bertahan 3 hari dalam peti ais.

Cara-cara

  • Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker, pilih menu dough dan tunggu sampai siap.
  • Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Ambil 45gm dah bentukkan roti hingga habis. Tutup dgn kain basah agar kekal lembab. Biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 40 minit.
  • Bakar dalam oven pada suhu 180C ke 170C selama 20 – 25 minit.
  • Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven dan sejukkan atas redai.
  • Simpan roti dalam plastik/bekas kedap udara agar kekal lembut.
  • Sedap dimakan panas2. Selamat mencuba.


4 comments:

LOVE2COOK said...

Emi, want some bun pls, with Teh'o panas. Hehehe, tak malu love nih kan. ;)

emilia said...

ehh xpe..jemput makan love..kite minum2 sme2 yer..:)

blogresipi.com said...

Bilalah agaknye nak berjodoh dgn breadmaker jugak nie.. terliur tengok roti cantik2 kat rumah orang nie... :)

emilia said...

xlme lgi la tu..pasni mkin bolatt la mikael mkn rhotie jer :)