Gara-gara terliuq tgk rncgn mskkan kt tv jepunni asyik buat mkn2 ketam je so jumaat hrtu en hubby belikan kani(ketam) beso smpi 7ekor..hahaha leh mkn sampai pengsan pasni. 5ekor kani tu kami rebus tuk amik isinyer dan air rebusannyer tu buat nabe kani jumaat lps. Salah satu menu yg digunakan hasil isi2 kani tu ialah nsi goreng ni. Tgk cara msk yg kt tv tu guna miso kani yg fresh tu..leh tgk kt picture bwh dlm bowl merah tu..biasenyer kita akn buang bila siang/bersihkan ketam kan..tp org jpun sllu guna skli dlm mskn. ingtkn nk cuba la ltk..tp last2 minute xjdi huhu..xlalu tgknyer. kang xtermkn lak nsi grg tu. okey ni resepi nsi grg ketam yg ringkas sbgai dinner kami smlm..layann..
Bahan-bahan
nasi putih
isi ketam
1/4labu bawang besar-blend
2biji telur
1sb lada hitam
daun bawang
cili api potong-option
bawang goreng
garam secukupnya
Cara-cara
- Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik aroma. Pecahkan telur dan kacau rata.
- Masukkan nasi bersama isi ketam. Gaul sebati.
- Kemudian masukkan pula lada hitam, cili, daun bawang dan garam.
- Kacau hingga masak. Tutup api.
- Hidangkan bersama bawang goreng. Sedap dimakan panas-panas.
1. tgk besokan beza dgn tgn iman hihi..
2. miso ketam-lalu ke nak mkn??
3. Isi ketam yg dan dikeluarkan..cepat ngangaa..manis nie..
4. Penuh isi kat kaki ketam ni.
5 comments:
nmpk menyelerakan nasi goreng yg emi wat nie..sampai kyoto nant akak nak cube gak la..kat sini tak sempat da nak cari seafood..hehe:)
Amboiii kenduri isi ketam yeee...Meh sini, bagi akak ceduk sesenduk dua isi ketam tu nak buat sup ketam pula...
kt sne msti puas mkn dgg2 aym2 semua yer k.syida..blik kyoto nnti mkn seafood2 pulak...
k.su haah kenduri ketammmm...sup ketam..betul gk tu yerr
Emi!!! sebelom pengsan tuh bak sini ketam tu duluh. kak ijan ngan abg faiz ni kempunan lama dah nk makan ketam fresh. asik2 crab meat yg frozen yg ala yong tau fu tu je bleh makan.hahaha
k.ijan meh la dtg sini kne kenduri ketam sm2..b4 this pun sme la mkn yg frozen je. skrg ni tgh musim tu yg beli
Post a Comment