Wednesday, January 6, 2010

Nasi Ayam & Dadih Mangga

Ayam lgi...stok ayam byk. buat nsi ayam pulak semalam. Menu lunch merangkap dinner skli. Tpi wat simple mimple jer..mls nk dok lme2 kat dpur. Okey ni resepinyer..nsi ayam da xde yer ;)

Bahan-bahan ( 4 orang )
3 cawan beras
1/2 bawang besar
2 sudu mentega
sehelai daun pandan
2 kiub ayam

bunga lawang

kayu manis
kicap masin
1/2 ekor ayam
1 sup bunjut adabi-emi xletak
sos tiram
3 ulas bawang putih
[hiasan]
daun bawang
daun sup
bawang goreng
daun salad/timun

Cara-cara

  • Bersih ayam. Potong ikut suka.
  • Blend bwg. Panaskan minyak dan goreng bunga lawang dan kayu manis. Kemudian tumis bawang jadi perang .
  • Masukkan air, ayam dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam separa masak.
  • Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
  • Keluarkan ayam. Perapkan dengan sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak.
  • Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam(emi guna bhn perap td) tadi
  • Untuk sos* tumis bawang putih dan cili merah yg dah diblend hingga naik bau, masukkan 2sb cili kisar dan sedikit asam keping. Perasakan dgn garan dan gula secukupnya.
  • Selamat menjamu selera...

dan emi buat dadih mangga ni sebagai dessert

3 comments:

Love2cook Malaysia said...

Aisey, nasi ayam dah abis ker Emi??? Baru nak mintak ...kekeke...:)

Dadih mangga ada tak??? huhuhu ;)

Anonymous said...

lama tak bernasi ayam kat rumah nie... best je nampak set dlm pingan emi tue :)

emilia said...

hihi to love..dadih tu ade lgi nnti emi pos yer;)tkut berkulat je nnti..

k.ijan..tutup mate..akak xleh mkn aym kn..kn..kn..