Wednesday, January 27, 2010

Tauhu Kukus Sambal

Sebelum2 ni dah byk kali menu ni ditayang kt umh k.dyg n k.hana. Dr hri ke sehari nk try xtry juga padahal tauhu ni antara bnda wajib beli bile keluar bli brg dapur. Sllu buat sambal versi tauhu digoreng so kali ni try pulak kukus. tp emi just panaskan dlm mikrowave jer dan buat sambal ringkas versi nk cepat..not bad..leh ulang tayang lgi pasni.

Bahan-bahan
1paket tauhu
2sb udang kering-tumbuk
1/2labu bawang besar-kisar
2sb cili kisar
garam dan gula secukupnya

Cara-cara
  • Lap tauhu dengan tisu kitchen dan panaskan dalam oven (nk kukus pun bole)
  • Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan udang kering.
  • Tambah perasa garam dan gula secukupnya. Tutup api.
  • Tuang sambal ke atas tauhu kukus tadi. Siap

3 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Sedapkan..nak nya letak udang kering lebih sikit....hehehe!!

emilia said...

betul3x...

blogresipi.com said...

Kat dalam esbok akak tu ada sekotak lg tauhu tak masak2. tah tah dah expired ape.hehe... mai dari jepun tauhu tuh. jauh turbang nye.. :)

Animated  Sparkly Love Heart