Thursday, January 7, 2010

Bun Kentang JMC

Rhotiee lgi???haha..sejak 2 menjak ni mmg suke pulak makan roti homemade.Maybe sbb bun2 yg dihasilkan dah agak memuaskan hati. Tapi..Tapiii..tapiiiieee..bun yg emi bun semalam ni agak menguji kesabaran gak la..pas BM selesaikan tugasnyer tgk adunan lembek..adeh..mmg uji kesabaran time2 pose tu. Kne uli lain kat luar tmbh tepung sikit2 bg xmelekat. Taktaula mane silap, mybe time timbang tu kot..mm..ape pun hasilnyer still gebuss..:) haa lgi stu part tu time buat sos kastard tu..rase dah ok da..bile sjuk leh jadi cm puding kastard tu..keras..huhu..1st time la kate kan..panaskan tmbh air lgi dan kacau bg lembut tp hasil xcantek jugak :( ..bile picit atas bun tu kua berketul2..huh~u need to practise MORE emi!! Pengalaman+kesilapan tu cikgu terbaik kan..

Ade kisah yg lucu mse dah siap tu..emi sejukkan atas redai..iman da dtg tnjuk muka suka (iman mmg sukEEE roti) pastu dia pthbalik dtg bwk kamera..haha..perli baEEkkk ibu yer..okey jom layan resepi dr Ros di blog terbarunya JintanManis . Mohon copypaste ya~
Bahan-bahan
250 gram tepung roti
70 gram kentang yang direbus dan dilenyek baru ditimbang ye
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur ( dipukul sedikit)
120ml susu segar
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 sudu kecil)

sedikit kastard untuk di jalurkan atas bun ni nanti.

bahan untuk kastard
2 sudu besar tepung bird custard
3/4 cawan susu segar
3 sudu besar gula

caranya: ( sos kastard)
1. campurkan semua dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau selalu
klu jadi terlalu pekat leh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan baru di paip atas bun nanti.

Caranya. ( roti)
1. Kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde BM masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada jari. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.

2. Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun . Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit. Ok dah siap Selamat Mencuba.


lembuttt...sedap dimakan time pnas..kjp je da tinggal sikit mkn dgn iman :)

4 comments:

Watierman said...

Janji sedap....trial and error tu biasalah...nak jugak seketoi!

emilia said...

betul2..nk 1ktul tu k.watie

K.Nor said...

pandai anak tu ya.. dah tau ibu dia mesti nak posing dulu sebelum makanan kena ngap.. :)

emilia said...

haha tula k.nor..terasa terkena kjp dgn si kecik ni hihi;)