Tuesday, January 19, 2010

Eggless Chocolate Cake

Kek coklat tak guna telOr? bia betul? betulll...tak caye leh tgk resepinyer kat sini Eggless Chocolate Cake .best gak laman web kat Eggless recipe ni, mcm2 resepi ade. leh jadi web rujukan la pasni. Cake kali ni hasil jenguk2 kat blog k.ijan di blogresepinya. Thanks k.ijan perkenalkan web tu. Mmg moist kek ni..walaupun nmpk hodoh n tglm sikit kt tgh tu..xsempat nk frosting..en hb nk cpt bwk gi lab, si kecik pun xnyempat2 da hulur bekas. so batalkan je la niat nk mengfrosting. so next time la ekk..gmbr pun smpat snap gitu2 je. So bagi sape2 yg xleh mkn telur, xsuke bau telur,nk kurangkan kolestrol, xde telur kat umah, nk jimat stok telur, ade telur tapi telur pulak busuk..haa jgn risau msih boleh buat kek cekelat..jom tengok resepinyer ni..salin dr umah k.ijan. mintak izin ye kak.

Eggless Chocolate Cake Recipe

◦All Purpose Flour 1 cup
◦Baking Powder 1/2 teaspoon
◦Baking Soda 1 teaspoon
◦Unsweetened Cocoa Powder 6 tablespoons
◦Granulated Sugar 3/4 cup
◦vegetable oil 1/2 cup
◦Hot Coffee 1/4 cup (1 tsp of coffee in 1/4cup hot water)
◦Milk 1/4 cup
◦Yogurt (I used plain non fat, measured it with dry measuring cup) 1/4 cup
◦Vanilla Extract 1 teaspoon


Prosedure:

A.Preheat the oven to 170 C. Lightly grease an 8-inch round cake pan and dust it with cocoa powder.
B.In a large bowl sift together the all purpose flour, whole wheat flour, baking soda, baking powder, cocoa powder and sugar. Make a well.
C.Add all the wet ingredients one by one.
D.With an electric mixer, beat the mixture on low speed for 2-3 minutes until the dry and wet ingredients are well combined. Do not over beat it.
E.Pour the batter in the prepared pan. Tap the pan a couple of times so the batter is spread evenly and there are no air bubbles.
F.Bake for about 30 min. Check the cake with tooth pick. Toothpick inserted in the middle of the cake should come clean whrn the cake is ready.
G.Once out of the oven, transfer the pan to a wiring rack to cool. After about an hour remove the cake from the pan and let the cake cool completely before frosting.

6 comments:

norlin said...

rajin betul emi masak...kek tanpa telur bagus nya...blh la cuba nanti

E-na Zarina said...

Resepi yg amat berguna bila stok telur abis di dapur tapi nafsu meronta2 nk mkn kek jugakkk!!Betul tak Emy?

emilia said...

noly..dok umh bosan2 isi mse lpng smbil isi perut hihi..tula emi pun sllu cri resepi kek yg kurang guna telur tup2 yg ni xguna lgsung..ok gk rsenyer xde beza sgt

emilia said...

betul tu ena..tul2 manafaat resepi2 cmni..msuk web eggless tu pun srnk je tgk

blogresipi.com said...

Wah Emi pon dah cube ek... takde frosting pon tkpe la Emi... asal sold out.hehehe

emilia said...

sifu dtg mai check yer..hihi tula ni nk try kek cekelat banana tu pulk..tgh pusing dlm oven tu sat lg send sikit ke finland

Animated  Sparkly Love Heart