Sunday, February 14, 2010

Satey dan kuah kacang

Hujung2 minggu mkn satay sedap kn..cuba teka bakar kat mne?haha dlm umh jek..ikut idea k.hana..tp emi buat lg dasyatla,guna api dapur tu pehtu letak jaring BBQ then bakaRR..boleh bayangkan asap2 dalam umh?kikiki..nasib xde jiran2 yg panggil boMbA..yg ptg capai hasrat nk mkan satay kan..buat versi dgg dgn aym sikit..kuah kcg tu pun wat byk sikit leh mkn dgn nsi impit sok pgi kn..jom layannzz~

Bahan-bahan satay
daging ayam dan daging lembu
1sb jintan manis*
1sb biji ketumbar*
1sb jintan putih*
1/4labu bawang besar*
2ulas bawang putih*
1inci halia*

Cara-cara
  • Blend semua bhn2 bertanda*
  • Potong ayam dan daging kecil2 dan perap dgn bahan blend tadi semalaman.
  • Bakar atas api.

Bahan-bahan kuah kacang my style
1/2labu bawang besar *
2ulas bawang putih *
2sb cili kering blend
sedikit kuah perap satay
kacang tumbuk kasar
sedikit santan
air asam jawa
gula dan garam secukupnya..(lebihkan sikit gula bg manis)
minyak

Cara-cara

  • Blendkan bahan2 bertanda*.Panaskan minyak,dan tumis bahan2 tersebut bersama cili kering hingga pecah minyak.
  • Masukkan kuah perap satay dan air asam jawa bersama sedikit air
  • Bila mendidih masukkan kacang dan pekatkan dengan sedikit santan.
  • Perasakan dengan gula dan garam.
  • Sedia tuk dihidangkan bersama satay..

3 comments:

norlin said...

sedapnya....

Ijan said...

Ayyo satey lah pulakkk... kak ijan terliur gak satey satey nih cume tak pernah wat sendirik asik beli kat kedai import siam mai.hehehe

emilia said...

klola kat msia da ttu bli je ni kn..