Monday, May 18, 2009

Custard Cream Pudding



Ni dessert utk minum petang harini. Sedap n lemak berkrim resepi k.Yani ni. Xrugi mencuba..Tapi emi wat 1/2 adunan jer, dpt tuk 2bekas lebiu tu..Makan ber2 dgn b jer..hihi..Nk cuba? Ni resepinyer..c&p dr Yani myr. Nak wat 1/2 adunan separuhkan resepi ni yer.

Bahan-bahan
2 biji telur
80g gula
1 sudu besar tepung kastad
240ml susu cair/susu segar
100ml whipping cream
sedikit esen vanila

Cara-cara
  • Masukkan telur,tepung kastad dan gula ke dalam mangkuk. Pukul sehingga semua sebati atau gula larut.
  • Panaskan susu sehingga hampir mendidih tp jangan sampai mendidih. Kemudian masukkan ke dalam no.1 tadi dan kacau.
  • Masukkan pula whipping cream dan esen vanila. Kacau sehingga semuanya sebati.
    Tapiskan adunan tadi dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai.
  • Bakar selama 30-35 minit dengan suhu 180C. Guna kaedah waterbath(letak bekas puding dlm loyang/oven plate yg ada air. Air yg dimasukkan ke dlm oven plate tu biar kedalamannya lebih kurang 1cm) untuk bakar puding ni. Atau boleh juga dikukus. Sedap dimakan sejuk2.

No comments: