Bahan-bahan
4 ketul ikan - digoreng
10 biji cili padi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
3 batang serai - diketuk
1 cawan santan
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Cara-cara
- Kisar semua bahan tersebut cili padi, bawang merah, bawang putih & kunyit
- Panaskan minyak untuk menumis. Setelah minyak panas masukkan serai yg sudah diketuk biar 5 - 10 saat
- Masukkan bahan yang sudah dikisar ke dalam kuali biar hingga naik bau @ kekuningan
Masukkan santan, garam secukup rasa & asam keping - Biar 20 - 30 minit kemudian masukkan ikan yang sudah digoreng
- Sedia untuk dihidang
2 comments:
slm.. rajinnya emi msk... best2 seme..
dh p kelas nihongo dh??..
isi mse lpang jer kak.hehe klo xbosan gk xwt benda kt umh ni dgn si kecik. xpgi lg kls nihonggo
Post a Comment