Hari sabtu malam hari tu ade wat usrah kt sini.mmg tiap2 mggu klo xde ape2 hal mmg org2 msia sini akan kumpul wat usrah n mkn2 sikit. Main menu hrtu mee rebus k.isma..mmg sedap n terangkatt..emi lak part wt cucur n dessert. Wat kek batik ni jer sbgai dessert. kebetulan biskut marie dr msia tu byk lgi so pkat buat kek batik ni. Resepi awal kt sini. Dan yg ni pas di ubah ikut selera emi yer..
Bahan-bahan
300gm biskut marie
Setengah buku butter
2 biji telur
1 cwn serbuk koko
2sb milo
1 cwn air
3/4 cwn gula
Setengah buku butter
2 biji telur
1 cwn serbuk koko
2sb milo
1 cwn air
3/4 cwn gula
1sb krimer
** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko
** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko
Cara-cara
- Dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
- Masukkan butter,kacau sampai butter cair. Kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat) kemudian padamkan api.
- Masukkan pula biskut yg dah dipatahkan. Kacaukan sampai semua biskut diselaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
- Masukkan dlm bekas dan tekan2 sikit bg padat. Simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang
No comments:
Post a Comment