Monday, May 25, 2009

Kuih Dangai@Rangin

Tak pernh dgr name kuih ni sblm ni. tp nk try sbb tgk bhn2 semua ade. tepung pulut n kelapa pun msih byk stok. So trs je buat. resepi pun mudah jer. Bila rse bru ingt pernh mkn dlu.tp xingt lak kt mne. Habis kuih ni emi mkn sowrang..hb xsuka kuih2 kelapa ni..hihi. Mmg makan xhinggat laa!!..Resepi asal dr K.As myr. Tenkiu K.As yer..ni nk c&p yer

Bahan-bahan ( loyang bulat 19cm (dapat 2 keping) )
2 cawan kelapa parut (guna kelapa kering + 1/2 cwn air &

panaskan dimicrowave)
2 cawan tepung pulut
1 cawan gula( manis ikut suke)
sedikit garam


Cara-cara
  • Gaul semua bahan (kelapa, tepung & gula)
  • Masukkan kedalam loyang, bahgian bawah ditekan sedikit.
  • Panaskan dalam oven pada suhu 180 selama 5-10 min (hingga sedikit keperangan) boleh juga dimasak ats dapur dgn api kecil.
    Setelah siap biarkan sejuk dan dipotong..

No comments: