Bahan-bahan
1) Beras (2 cawan)
2) Halia - dihiris memanjang (1/2 sudu besar)
3) Bawang putih - dicincang (1/4 sudu besar)
4) Mentega (2 sudu besar)
5) Kiub pati ayam (1)
6) Serbuk kunyit (1/4 sudu kecil)
7) Air - untuk memasak nasi
Cara-cara
- Mula-mula cairkan mentega. Kemudian tumis halia dan bawang putih sehingga naik bau.Seterusnya masukkan beras yang telah dibasuh bersih.Kemudian, hancur dan masukkan kiub pati ayam. Diikuti dengan air secukupnya.
- Tambahkan juga serbuk kunyit/pewarna kuning dan kacau rata.Tutup periuk dan masak nasi seperti biasa. Untuk lebih mudah, anda boleh menggunakan periuk elektrik.
- Hidangkan dengan ayam masak merah, acar nenas dan keropok.
No comments:
Post a Comment