Teringin beno nk mkn karipap dr haritu tp xde kerajinan nk buat. Harini bru ler dpt buat, keledek pun ade so terus panas2kan 'ofis' dipetng hrni. MMmm.. tpi bab kelim mengelim ni mmg kecundang habis..huh!. Time nk posing kn karipap2 ku ini pun xtau mne yg nk duk depan sbb semuanyer bruk2 belaka..huhuhu..b4 this pun bljr kelim dgn B. B buat cntik n nmpk sng jer..Tanganyer lebih lembut wt kelim krpap dr bininyer ni..haha.. Dulu time bujang2 dlu B siap jual karipap kt universty time hari ala2 hari kantin university. Laku lak tu..org Jpun suke. Tu ade lg balance karipap tu.. tgu B blik lab ajr kelim arr..Wat malu jer..Yg penting 3ketul krpap da ku telan..huu..lepass gk rindu nk mkn krpap. Resepi dr k.Hana..mintk izin copy n paste yer..
Bahan-bahan ( 20 biji )
250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam skit
air
INTI
5 biji keledek
2 sudu besar kari ayam/daging
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
garam
air
Bahan-bahan ( 20 biji )
250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam skit
air
INTI
5 biji keledek
2 sudu besar kari ayam/daging
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
garam
air
Cara-cara
- Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Masukkan garam dan air sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
- Untuk buat inti - keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
- Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan keledek,air dan garam sekucup rasa. Rebus sehingga keledek empuk dan air kering.
- Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)
No comments:
Post a Comment