Friday, May 15, 2009

Kek Pisang Ala English

Wat kek pisang ni tuk minum petang. Check2 tepung tinggal sikit, xcukup nk wt 1adunan. baking powder, soda bikabonate pun same(huhu brg2 baking ku da out of stock..ptg ni kne beli ni..).Jadi wat jela kek pisang dr kak yati ni 1/2adunan jer. Lebih dr cukup pun tuk 2org mkn :).Resepi asal dr k.yati ni. yg kt bwh ni pas di adjust ikut bhn yg ade..dan tmbh susu sikit.Hasilnyer mmg sedap lembut dan gebuuUU. bukan nk puji diri sndri tp tu hakikatnyer..xcye tgk pic tu..hihi.. jemput mkn semuaaa..


Bahan-bahan (1/2adunan)

90 gm tepung
1 biji pisang ukuran besar
35 gm butter
1 1/2 sudu gula putih
1 sudu light brown sugar
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil esen wanila
1 biji telur
utk hiasan;
pisang di potong seperti dlm gambar
serbuk kayu manis
gula pasir/castor


Cara-cara

  • Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi, kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, pukul lg.
  • Masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat.Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun pisang di atasnya dan taburkan serbuk kayu manis.
  • Bakar selama 45 minit dgn suhu 150drjh (emi tutup permukaan dgn aluminium foil utk 15minit pertama supaya pisang xkering sgt). Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru di potong.

No comments: