
Bahan-bahan (1/2adunan)
90 gm tepung
1 biji pisang ukuran besar
35 gm butter
1 1/2 sudu gula putih
1 sudu light brown sugar
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil esen wanila
1 biji telur
utk hiasan;
pisang di potong seperti dlm gambar
serbuk kayu manis
gula pasir/castor
Cara-cara
- Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi, kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, pukul lg.
- Masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat.Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun pisang di atasnya dan taburkan serbuk kayu manis.
- Bakar selama 45 minit dgn suhu 150drjh (emi tutup permukaan dgn aluminium foil utk 15minit pertama supaya pisang xkering sgt). Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru di potong.
No comments:
Post a Comment