Tuesday, July 7, 2009

Apam balik

Apam balik ni da selalu sgt buat sampai da naik jemu da tp hubby suka tu yg buat gk..dah berpuluh2 kli da buat tp bru terperasan hrni xletak lagi resepi ni kt blog..hihi..ni jadi menu brkfast kami pgi tdi. tuk resepi sila tgk kt bawah ni..1adunan boleh hasilkan 5-6keping bergantung pada tebal/nipis dan besar/keciknyer..

Bahan-bahan
2cwn tepung gandum
1sk serbuk penaik
1sk soda bikabonat
1/2cwm gula
1biji telur
1 1/2cwn air
Bhn tabur: kacang tumbuk, jagung krim, gula


Cara-cara
  • Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan serbuk penaik, soda dan air. Pukul sebati. Blender semua sekali pun boleh.
  • Biarkan 1/2jam. Panaskan pan dan masukkan 1 senduk aduan. Tabur dgn kacang, jagung krim dan gula. Bila masak lipat 2 dan sapu dgn butter. Kalau suka ranggup xyah sapu butter.

5 comments:

are said...

sedaplah nmpk apam blk emi...nnti nk try lah!!

naba the mutant said...

yummy! dah beli jagung dlm tin dah kelmarin....ari kamis plan nak buat....hehehe!

emilia said...

jom pakat ramai2 buat apam balik...hehehe

blogresipi said...

Emi..lembut jer nampak apam balik tue... pernah makan yg letak pisang + telur tak? hehe

emilia said...

letak pisang + telur? lum pernh..mcm pancake la ekk jadinyer.. boleh try gk ni