Thursday, July 9, 2009

Sotong Pedas Masam Manis

Menu berbuka puasa tadi..resepi asal drpda Dayang jack sifu yg femous kt my resepi tu. Mmg sedap lauk sotong ni..mcm2 rse ade. cukup laa xde yg kurang dr segi rasenyer..emi tambah timun potong sikit. okey jom tgk resepinyer..mohon copy paste ye k.Dayang..

Bahan-bahan ( 2-3 orang )
6-8 ekor sotong saiz M
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 sb cili kering kisar
2-3 biji cili api (diketuk) - optional
1 sb sos masam manis
1 sb sos cili
1 sb sos tiram
1/2 inci halia (ditumbuk)
1/2 sdt garam dan gula
1 biji bawang besar dan cili merah (dihiris)


Cara-cara
  • Panaskan kuali dgn 2 sudu besar minyak masak/corn oil. Tumis bahan2 yg ditumbuk dan cili kisar hingga terbit bau.
  • Masukkan sos tiram, sos masam manis, sos tomato dan kacau hingga sebati. Masukkan sotong yg telah digoreng tadi. Kacau lagi.
  • Kemudian masukkan cili api(jika suka), garam, gula, bawang besar dan cili merah. Kacau hingga kuah agak pekat.
  • Siap untuk dihidangkan dengan nasi panas.

2 comments:

Anonymous said...

Sedap pulak tgk sotong masam manis nie... nampak macam sotong asam pedas pun ade gak..hehe

emilia said...

hahaha..kuah byk..sedap gaul dgn nasi tu..