Lme pulak rase x mbaking kek asyik meroti jer..hrni search resepi2 kek ikut keperluan bhn yg de kt umh. ermm tp my resepi xleh bukak lak.godek2 jumpe resepi kek butter vanila ni kt resepi.net. Link leh tgk kt situ. dan yg ni saje nk copy paste sbgai rujukn emi..topping atas tu pulak emi guna whispping cream campur perasa coffea sikit. Tapi agak ssh la nk melepanyer cuaca pns kejap je da mncair. smbg lepa dlm peti ais ler haha..tabur serbuk koko sikit ats tu..
Bahan-bahan
125 g mentega (pada suhu bilik)
125 g mentega (pada suhu bilik)
1 sudu teh esen vanilla (resipi asal guna 1 sudu teh vanilla bean paste)
3/4 cawan gula lastor
2biji telur
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung gandum (saya xde stok tepung naik sendiri, jadi hentam je guna 1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder, 1/2 sudu teh soda & 1/2 sudu teh garam halus)
3/4 cawan susu
Cara-cara
- Panaskan ketuhar ke suhu 170c
- Glis loyang dgn sedikit mentega, kemudian alas dgn kertas kalis minyak.
- Pukul semua bahan pada kelajuan rendah hingga sebati~ emi pukul ikut step.
- Apabila dah sebati, naikkan kelajuan ke kelajuan sederhana & pukul lagi hingga kembang (resipi asal suh pukul 2 minit je, tapi, saya dapati kurang cantik adunannya so, saya pukul je terus sampai kembang - anggaran 4 minit kot )
- Ratakan adunan dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau hingga masak.
- Sejukkan atas redai kek sebelum dihias ikut citarasa sendiri.
Buttery Vanilla Cake sblm bedak dgn krim..
No comments:
Post a Comment