300 g ikan merah (sedap bhgian kepala ikan)
1/2 biji bawang besar (dikisar)
2 biji bawg putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan halba campur
3 sudu makan serbuk kari ikan (dibancuh dgn sedikit air)
daun kari
sedikit susu cair/santan
air secukupnya
sekeping asam keping
gula dan garam
Bhn smpingan: tomato dan cili merah-option
minyak masak
1/2 biji bawang besar (dikisar)
2 biji bawg putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan halba campur
3 sudu makan serbuk kari ikan (dibancuh dgn sedikit air)
daun kari
sedikit susu cair/santan
air secukupnya
sekeping asam keping
gula dan garam
Bhn smpingan: tomato dan cili merah-option
minyak masak
Cara-cara :
- Panaskan minyak dan masukkan daun kari dan halba campur. Kemudian tumiskan bahan2 kisar dan cili kering hingga naik bau.
- Masukkan serbuk kari dan kacau sehingga pecah minyak. Masukkan ikan dan kacau seketika.
- Kemudian masukkan air dan santan secukupnya. Masukkan pula asam keping, garam dan gula secukupnya. Akhir sekali masukkan cili merah dan tomato. Tambah air jika perlu.
- Sedap dihidang panas2 bersama nasi.
No comments:
Post a Comment