Monday, July 13, 2009

Ayam Masak Palembang

Ayam masak palembang ni ala-ala ayam masak kicap cuma kelainannyer ayam xdigoreng dahulu dan ade campuran rempah kari dalam resepinyer. Biasanyer lauk ni dijadikan juadah mjlis2 kahwin. Lame dah xmkn ayam palembang ni..cari2 resepi jumpe resepi dr rhyniazz kt my resepi. Buat tuk lauk berbuka kami mlm ni. Resepi sebagai rujukan ade kt bawah ni..

Bahan-bahan ( sekeluarga )
1/2 ekor ayam
5 sudu besar cili boh (ikut thp kepedasan msing2x)
5 sudu besar kicap manis
20 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
daun kari
2 sudu besar serbuk kari
2 batang serai diketuk
garam dan gula secukup rasa
air ikut banyak mana kuah yang dikehendaki

Cara-cara
  • Perap ayam dengan cili boh dan kicap serta sedikit bawang yang telah ditumbuk selama 1/2 jam -emi perap lame sikitdlm 3jm.
  • Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia kemudian tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk sehingga naik bau
  • Masukkan serbuk kari dan daun kari, masukkan ayam dan biarkan sekejap
  • Tuangkan air, perasakan garam dan gula, biarkan sampai kuah mendidih dan ayam betul2 masak
  • Hidangkan.

2 comments:

Anonymous said...

Best nye nampak ayam palembang nie.. letak kari ye Emi... boleh try kalau nak ubah2 selera nanti... :)

emilia said...

haah..emi letak sikit jer..cuba la..mmg sedap tuk ubh2 selera