Bahan-bahan ( sekeluarga )
1/2 ekor ayam
5 sudu besar cili boh (ikut thp kepedasan msing2x)
5 sudu besar kicap manis
20 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
daun kari
2 sudu besar serbuk kari
2 batang serai diketuk
garam dan gula secukup rasa
air ikut banyak mana kuah yang dikehendaki
Cara-cara
- Perap ayam dengan cili boh dan kicap serta sedikit bawang yang telah ditumbuk selama 1/2 jam -emi perap lame sikitdlm 3jm.
- Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia kemudian tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk sehingga naik bau
- Masukkan serbuk kari dan daun kari, masukkan ayam dan biarkan sekejap
- Tuangkan air, perasakan garam dan gula, biarkan sampai kuah mendidih dan ayam betul2 masak
- Hidangkan.
2 comments:
Best nye nampak ayam palembang nie.. letak kari ye Emi... boleh try kalau nak ubah2 selera nanti... :)
haah..emi letak sikit jer..cuba la..mmg sedap tuk ubh2 selera
Post a Comment