Friday, July 24, 2009

Mexican Bun

Breakfast kami pgi tadi..Minggu ni rajin pulak nk meroti hehe..berjangkit dgn virus2 yg dah menular dikalangan blogger2x.. tergoda pulak tgk k.hana, k.ika, cik manggis dan yg lain2 buat mexican bun ni. Mmg dah lame bebenor masuk list tpi bile pkir2 mls betul nk membuatnyer. Semalam B pulak request..tu yg merajin gk diri subuh2 bangun On BM hehe..Konon guna Bm tapi bile tgk adunan jdi lembik lak..kne uli lain kt lua..tulaa..menderhaka lagi pd tuan punye resepi. Konon nk kombine la resepi Cik Wan dgn K.lily.. tula kne uli lain..nasib boleh diselamatkan..okey jom tgk resepi nyer yg betul2..best2x mmg best roti ni..Hubby pun kate sedap siap buat thumb up lgi..huhu..hepi..yela en hubby pun tlg wat bulat2 doh tu..hehe tenkiu2x..bg sape2 yg lum cuma boleh la cuba yer..

Bahan doh:- 60gm gula halus/ 300gm tepong roti/ 2 sudubesar susu tepong (anlene/low fat)/ 1 biji telor(saiz kecil)/ 30gm butter lembut/ 2sudukecil yis kering/ 140ml air (suam2 sikit=doh cepat naik)-atau guna resepi dari k.lily ni
Cara:- Sebatikan kesemua bahan kering, masukkan telor dan air, uli hingga menjadi doh kasar kemudian masukkan butter, uli lagi hingga adunan licin , lembut dan tidak lekat ditangan. Bulatkan dan tutup dengan plastik, penaikan doh 2xganda (biasanyer saya tunggu 2.5xganda). Setelah itu tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin didalamnyer dan uli sedikit. Bahagikan kepada 10 biji. Ambil sebiji dan masukkan filling kemudian bulatkan semula kemas2 dan susun diatas loyang bakar. Tunggu doh mengembang 1x ganda@ 1.5 dari saiz asal tadi sebelom dipaipkan toppingnyer.

Filling:- 70gm butter + 70gm brown sugar (emi ikut cara cik manggis ni)

Topping:- 60gm butter lembut/ 50gm gula halus/ 1 biji telur/ secubit garam/ 85gm tepong gandom/ 1 sudubesar nescafe larutkan dgn hanya 1 sudubesar air panas/ 1 sudukecil esen kopi
Cara:- Whisk butter dan gula hingga hancur masukkan telor , kacau sebati. Masukkan larutan nescafe dan esen, sebatikan lagi. Akhir sekali masukkan tepong dan gaul rata2. Masukkan kedalam plastik bersih, ketepikan hingga tiba masa untuk digunakan.
Bakar roti pada suhu 170c selama 15-20minit atau hingga keperangan

2 comments:

blogresipi said...

Mexico bun lah pulak... sedap roti neh Emi... mintak seketol.

emilia said...

da abih la k.ijan buat 7ketui kjp da abis

Animated  Sparkly Love Heart