Bahan doh:- 60gm gula halus/ 300gm tepong roti/ 2 sudubesar susu tepong (anlene/low fat)/ 1 biji telor(saiz kecil)/ 30gm butter lembut/ 2sudukecil yis kering/ 140ml air (suam2 sikit=doh cepat naik)-atau guna resepi dari k.lily ni
Cara:- Sebatikan kesemua bahan kering, masukkan telor dan air, uli hingga menjadi doh kasar kemudian masukkan butter, uli lagi hingga adunan licin , lembut dan tidak lekat ditangan. Bulatkan dan tutup dengan plastik, penaikan doh 2xganda (biasanyer saya tunggu 2.5xganda). Setelah itu tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin didalamnyer dan uli sedikit. Bahagikan kepada 10 biji. Ambil sebiji dan masukkan filling kemudian bulatkan semula kemas2 dan susun diatas loyang bakar. Tunggu doh mengembang 1x ganda@ 1.5 dari saiz asal tadi sebelom dipaipkan toppingnyer.
Filling:- 70gm butter + 70gm brown sugar (emi ikut cara cik manggis ni)
Topping:- 60gm butter lembut/ 50gm gula halus/ 1 biji telur/ secubit garam/ 85gm tepong gandom/ 1 sudubesar nescafe larutkan dgn hanya 1 sudubesar air panas/ 1 sudukecil esen kopi
Cara:- Whisk butter dan gula hingga hancur masukkan telor , kacau sebati. Masukkan larutan nescafe dan esen, sebatikan lagi. Akhir sekali masukkan tepong dan gaul rata2. Masukkan kedalam plastik bersih, ketepikan hingga tiba masa untuk digunakan.
Bakar roti pada suhu 170c selama 15-20minit atau hingga keperangan
2 comments:
Mexico bun lah pulak... sedap roti neh Emi... mintak seketol.
da abih la k.ijan buat 7ketui kjp da abis
Post a Comment