Bahan-bahan ( 2 orang )
2 cawan beras
1/4 bawang besar
2 sudu mentega
sehelai daun pandan
2 kiub ayam
madu
kicap pekat
1/2 ekor ayam
1 sup bunjut adabi
sos tiram
1/2 sudu serbuk lada putih
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
[hiasan]
daun bawang
daun sup
bawang goreng
daun salad/timun
Cara-cara
- Bersih ayam. Potong ikut suka
- Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
- Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa. - Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak.
- Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam(emi guna bhn perap td) tadi
- Untuk sos* tumis bawang putih dan cili merah yg dah diblend hingga naik bau, masukkan 2sb cili kisar dan sedikit asam keping. Perasakan dgn garan dan gula secukupnya.
- Selamat menjamu selera...
2 comments:
Sedap nampak nasi ayam emi nie... mintak sepinggan :)
mmg best la bubuh madu tu k.ijan..lain kli nk buat nsi aym guna rspi ni la best~
Post a Comment