Monday, July 20, 2009

Udang masak Tempoyak


Juadah untuk lunch harini..

Bahan-bahan
udang-jgn buang kulit-kekalkan kemanisan
1 cawan santan pekat
garam secukup rasa
4 helai daun limau purut
5 tangkai cili padi -tumbuk
sedikit serbuk kunyit
1 1/2 sudu besar tempoyak


Cara-cara
  • Masukkan santan, cili, serbuk kunyit. Kemudian masukkan udang dan masukkan garam secukup rasa. kacau selalu dan bia api kecil shja.
  • Masukkan tempoyak dan biar kuah pekat sedikit.
  • Masukkan daun limau purut. Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih.

4 comments:

Anonymous said...

Emi pun ade tempoyak jugak ke? Emi bawak dari Msia ke? ke Emi buat sendirik? huhuhu.. byk plk tnya... terliur sgt tgk lauk Emi nie sebenarnye.. :(

...me... said...

mane emi dpt tempoyak? :)

emilia said...

haha mnenyer nk buat sendri k.ijannyerr..pokok derian pun xdok kt sini..tempoyak tu dr msia..

emilia said...

dr msia k.syida..slmt diterbgkan ke sini dgn selamat..jgn xcaye..:)